Wat merken van oma kunnen leren

18-9-2019

OnBrand is hét evenement voor creatieven en marketeers over de toekomst van branding. Doornvogel was erbij! Met sprekers van grote namen als Spotify, THOMS, Vice, G-Star Raw, Booking.com en meer, is OnBrand Europa’s grootste conference over branding.

95. OnBrandDe keuze was enorm: het programma bestond uit ruim 30 talks. Wij sloten onder andere aan bij 180 Kingsday, Alain Sylvian (Sylvain Labs), Ashley Vinson (Facebook), de talk ‘The Future 100: Trends and change tot watch in 2020’ én natuurlijk de talk van Zach Pentel van Spotify. Hij liet een commercial zien die heel herkenbaar (en leuk) is: Let the Song Play.


Data & creativiteit
Spotify gebruikt de data van haar gebruikers o.a. om creatieve campagnes op te zetten. De data die ze in handen hebben is ontzettend persoonlijk en op basis daarvan doen ze ook hun reclame-aanbod. Zo hebben ze in Amerika informatie van gebruikers gekoppeld aan een app die jonge meisjes daar veel gebruiken, om ze – op een leuke  manier – te stimuleren meer te bewegen. Data op een creatieve manier ingezet!

“Eén campagne kan niet alle doelen behalen. En bekendheid vergroten, nieuwe aankopen stimuleren, loyaliteit verdiepen, app-downloads en websitebezoeken vergroten, enzovoort…”

Wat merken van oma kunnen leren
De talk van 180 Kingsday, die oma als metafoor gebruikte, bleef lekker hangen:
1. Oma doet de dingen op haar eigen(wijze) manier
2. Oma weet waar ze in gelooft en waar ze voor staat
3. Oma deelt speciale rituelen met je
4. Oma weet raad, vanuit haar eigen expertise (oma’s gehaktballen zijn het lekkerst)
5. Oma houdt onvoorwaardelijk van je

Trends
Als belangrijkste trend staat – nog steeds – sustainability bovenaan. Veel merken doen er ‘iets’ mee. Mensen verwachten dit tegenwoordig van merken, maar zijn ontzettend scherp als het aankomt op authenticiteit. Wil je iets met duurzaamheid doen, of diversiteit stimuleren, dan moet de purpose van je merk én je product hier op ingesteld zijn. Een genoemd voorbeeld: wat heb je aan een boot op de Pride van New York als je als LHBTQ-koppel geen hypotheek krijgt bij diezelfde bank?

Deel op LinkedIn