E-mailmarketing als constante factor

1-2-2023

Als een recessie aanbreekt, is er verandering in het gedrag van consumenten zichtbaar. Dat heeft soms invloed op de effectiviteit van campagnes en op bijvoorbeeld de inzet van budgetten. Door de jaren heen is e-mail een betrouwbaar en effectief middel gebleken. Maakt dit e-mailmarketing nu relevanter dan ooit? En zijn er nieuwe ontwikkelingen om op in te springen?

Het recent gepubliceerde onderzoek ‘Email in an evolving economy’ concludeert dat e-mailmarketing in onzekere tijden een vertrouwd middel is dat je niet in de steek laat. “Bedrijven die een gezonde en stabiele investering doen in hun marketing – ook tijdens een recessie – blijven hun concurrenten voor. Wat bedrijven wel moeten (blijven) doen: analyseren hoe kanalen presteren in zwaar weer. Weten welke kanalen voor jouw bedrijf werken, is onmisbaar als je er zeker van wilt zijn dat je je investeringen in marketing op de juiste manier inzet.”

Persoonlijk & relevant
Het onderzoek is een initiatief van Mailjet. Ze vroegen aan respondenten onder meer welke kanalen wat hen betreft de beste ROI op zouden leveren in een crisis. Met bijna 42% scoorde e-mail het hoogst, op de hielen gezeten door digitale marketing. Niet helemaal verrassend, want e-mail heeft natuurlijk als unieke eigenschap dat het ontvangers kan voorzien van relevante, persoonlijke berichten. Wat zorgt voor meer verkopen en het vergroten van klantloyaliteit. Het onderzoek stipt nog een aantal andere ontwikkelingen aan die wij interessant vinden, je leest ze hieronder. Ben je benieuwd naar alle onderwerpen? Lees het artikel of download het volledige onderzoek.

Klantreis
‘Zero-party data’ zorgt voor hyper-segmentatie en hyper-personalisatie in e-mail
Hier kunnen we wat mee! De basics van het personaliseren kennen we wel. In de subjectline, aanhef of header van een e-mail, bijvoorbeeld. Maar dat kan beter. Consumenten verwachten een klantreis die aansluit bij hun specifieke wensen en verwachtingen. Maar hoe maak je je mails persoonlijker? Zeker nu het verkrijgen van data – dankzij privacywetgevingen – een stuk lastiger is geworden. De balans tussen relevant zijn zonder creepy te worden is ontzettend belangrijk. Daar komt first party data om de hoek kijken; data die consumenten vrijwillig delen met een merk, zodat het merk relevante berichten en aanbiedingen kan sturen. Hoe je aan die data komt? Door bijvoorbeeld bij het aanmeldproces de juiste vragen te stellen. Klinkt logisch, maar wij zien vaak dat er voor merken op dit vlak nog winst te behalen is.

Interactiviteit in e-mail is onmisbaar als je engagement in de inbox wil vergroten
De markt was in 2022 al goed op weg om de interactiviteit in e-mail meer en meer tot standaard te maken. Het doel voor komend jaar: consumenten acties laten voltooien ín de inbox. Voorbeelden? Een vragenlijst invullen, een afspraak maken, levertijden checken. Allemaal zonder de mail te verlaten. Mooie uitdaging!

AI tools zullen e-mail marketing resulteren versterken
Je kunt er niet meer omheen: Artificial Intelligence. Het maakt het maken van keuzes makkelijker, je kiest sterkere subjectlines en leert de beste verzendtijden kennen. Niets om bang voor te zijn: omarm en integreer AI en laat het in je voordeel werken!

Omni-channel communicatie is onmisbaar in de customer lifecycle
In het kort: een echte omni-channel ervaring ligt in het consistent maken en in lijn brengen van al je boodschappen, over alle kanalen die je inzet. Een échte conversatie voeren met je gebruiker zorgt voor een sterkere band met je klant, vergroot het vertrouwen in je merk en bovenal: het zorgt voor een grotere loyaliteit.

Klanten willen meer authenticiteit van merken in hun e-mailcommunicatie
Dit laatste punt sluit het geheel mooi af. Want alle eerder genoemde punten doen er alleen toe als je als merk authentiek bent volgens je klanten. Zeker in onzekere tijden zoeken mensen naar dingen die ze kennen en daar kan authenticiteit een grote rol in spelen. Hoe maak jij jouw merk persoonlijk, herkenbaar en onvergetelijk? Met deze mooie inzichten kunnen we met opgeheven hoofd naar het jaar dat voor ons ligt. Wij hebben er zin in!

Deel op LinkedIn