De toekomst van e-mail voor jongeren
6-2-2020
Het einde der tijden voor e-mail is al meerdere keren aangekondigd. Hoe kan het toch dat dit veelgebruikte medium na ruim 20 (!) jaar dan nog steeds zó veel wordt gebruikt en altijd in ontwikkeling is? We onderzochten het tijdens de DDMA E-mail Elite. Het moment voor vakexperts om kennis uit te wisselen, dit keer over de toekomst van e-mail.
Doornvogel gaat al een tijdje mee in e-mail-land, maar ‘jongeren’ (18 – 35 jaar) blijven een wat ongrijpbare groep. Ze – de generatie van de toekomst – lopen voorop als het om trends gaat, zijn lastig te boeien én een tikkeltje eigenwijs. De combinatie van jongeren met het oude vertrouwde medium e-mail lijkt niet direct een match made in heaven, maar de toekomst ziet er volgens alle aanwezigen best rooskleurig uit. En dit idee kan ook nog eens goed onderbouwd worden. Benieuwd naar het hele artikel dat MarketingFacts over de sessie schreef? Lees het hier.
Een aantal dingen viel ons op. Zo willen Millennials en Generatie Z (voor het gemak gooien we ze op één hoop) een persoonlijke benadering, vinden ze authentieke merken interessant, maar hebben ze een korte spanningsboog. Ze gebruiken online kanalen steeds minder traditioneel en willen dat een merk echt is en de dialoog aangaat. Merken met een menselijke kant omarmen zij sneller. En, zit je eenmaal in hun hart? Dan kan je een hoop maken! Maar de zoektocht hoe je daar terechtkomt en blijft, zal een constante zijn.
En nu? Er wordt gezegd dat e-mail in derde levensfase beland is: van text-only via HTML naar AMP. Oriëntatie en zoekprocessen verschuiven van web naar inbox. En wat nog meer? Pushberichten en apps gaan de functie van mail (deels) overnemen. Daarmee wordt de inbox meer een offline brievenbus, waarin alleen persoonlijke post welkom is.
Ook is het belangrijk dat teams van verschillende disciplines met elkaar samenwerken en van elkaar leren. Het wordt namelijk steeds lastiger om relevant te segmenteren. Wees niet bang voor een lagere engagement-score per kanaal, maar zet elkaars krachten juist in: overleg, stem doelstellingen af en blijf vernieuwen om e-mail succesvol in te blijven zetten.