Chatbots die verrassen

28-10-2021

Ze zijn niet meer weg te denken uit ons klantcontact: chatbots. Op ieder moment van de dag staan ze klaar om de klant direct van antwoord te voorzien, vooral gericht op het optimaliseren van processen. Maar ze worden ook steeds menselijker én verrassender. Met interessante mogelijkheden voor customer engagement en loyalty.

Lange tijd waren het functionele robots die geduldig en snel een standaardvraag wisten te beantwoorden. Tegenwoordig ontpoppen ze zich steeds vaker tot een onmisbare slimme assistent. Ze geven klanten actief informatie, denken mee en kunnen de klant zelfs verrassen; een belangrijke loyalty driver. Daarbij is het uiteindelijk wel aan de mens om daar slimme toepassingen voor te bedenken.

Wij gingen die uitdaging aan en maakten ze onderdeel van de loyalty journey. Zo realiseerden we een feestelijke toepassing met chatbot Nina van Vattenfall en worden klanten van Staatsloterij verrast met een ludieke chatvis.

#1: Winbeleving vergroten
Om de winbeleving onder Staatsloterij spelers te vergroten is er het populaire spaarprogramma Club Staatsloterij. Meer winnaars = meer blije spelers. Maar ook positieve contactmomenten en direct voordeel zijn belangrijk. En de chatbot werkt daar tegenwoordig op een leuke manier aan mee, tot grote tevredenheid van de spelers.

“3, 2, 1… Helaas! Je hebt niet gewonnen.” Dat is jammer, die leuke Direct kans prijs gaat aan je neus voorbij. Maar wacht eens even… Daar is de Chatvis, die een gesprek met je begint in een apart scherm. Hij wijst je op een Altijd voordeel deal die aansluit bij de prijs waar je zojuist voor hebt meegespeeld. Bijvoorbeeld korting op een sport-app of een eBooks en luisterboeken abonnement. Niet gewonnen, maar tóch een positieve ervaring en een interessante korting.

#2: Nina van Vattenfall
Deze verjaardagscampagne voor Vattenfall is dé combinatie van een technisch mechanisme met een persoonlijke boodschap. Zodra een jarige klant de website bezoekt, verschijnt chatbot Nina – met feestmuts en confetti– om de klant te feliciteren. Dat is op zich al verrassend, maar ze heeft ook nog iets meegenomen: heerlijke tompoucen van HEMA. Deze kan de klant in ontvangst nemen via een digitale voucher. Zo wordt chatbot Nina een graag geziene gast op feestjes van Vattenfall-klanten.

Deel op LinkedIn