Klanten waarderen

Vattenfall gaat door, op weg naar een fossielvrij leven. Ze zetten maximaal in op duurzame opwek en leveren binnen enkele jaren 100% groene stroom uit Nederland.

En dat kunnen ze niet zonder hun 2 miljoen Nederlandse klanten! Om die klanten te belonen, maakten we samen met Vattenfall weer een speciale loyaliteitscampagne: Verder met Vattenfall.

Case: Verder met Vattenfall

Dit keer triggerde Vattenfall ons met de volgende uitdaging: “Breng het voordeel van Vattenfall’s missie tot leven. Verras onze klanten en gebruik daarbij de Loyalty Drivers: Goed doen, Erbij horen en Voordeel.” Dit keer geen boekje, maar een compacter concept, waarmee we de aandacht van de klant direct grijpen. De horizon in het campagnebeeld met de jongen op het strand, was de inspiratie voor het thema van de campagne: Verder met Vattenfall. Ook kwam daar het idee van de uitschuifbare selfmailer vandaan. Een horizon die nooit stopt als symbool voor de duurzame ambities van Vattenfall.

Interactieve DM + eDM
De campagne begint voor ruim 1 miljoen klanten bij een bijzonder vormgegeven kaart, die is afgestemd op de persoonlijke situatie. Met een vervolg – hoe kan het ook anders – online! Er is ook een groep klanten die de volledige campagne online beleeft. Zij ontvingen de uitnodiging voor de quiz via een e-mailvariant op de persoonlijke brief. Na deelname kiezen zij zelf op welke van de vele duurzame prijzen zij kans willen maken.

Samen op weg
Vattenfall zet zelf stappen om hun missie te behalen. Om erachter te komen hoe zij samen met klanten het verschil kunnen maken, worden klanten uitgenodigd hun kennis te testen aan de hand van een quiz, die ondersteund wordt met prachtige videobeelden. Ook worden ze bewuster gemaakt van de invloed die

zij op het klimaat hebben én heeft Vattenfall de klant kunnen meenemen in de stappen die Vattenfall zet op weg naar een fossielvrij leven. Een mooi voorbeeld van storytelling én storydoing. Want, vanuit de dataverrijking in de quiz krijgt het geheel een verlengstuk: gepersonaliseerde en gesegmenteerde follow-up mails die inspelen op de behoeftes van de klant. Bijvoorbeeld handige tips om zelf te besparen of je huis te verduurzamen. En laten we de duurzame prijzen niet vergeten: een mooie verzameling die klanten écht verder helpen. Een jaar gratis stroom, een vakantie in een elektrische camper, zonnepanelen en meer.

Resultaten
Niet geheel onverwacht, kwam de grootste conversie uit de groep online deelnemers. Uit deze zelfde groep kwam ook de helft van het totale aantal deelnemers. Daarnaast was er een opvallende stijging van de NPS-score te zien in de campagnemaand.

Wat daarnaast vooral opviel, was de betrokkenheid van Exclusief-leden en de effecten op de bestellingen in het programma. Die waren wel 80% hoger dan de maand ervoor. Klanten zijn vooral geïnteresseerd in wat Vattenfall allemaal doet om fossielvrij leven mogelijk te maken en in voordeel voor vaste klanten. Hoe kan het ook anders ;)

Gebruikte expertises

• Conceptontwikkeling
• UX design & copywriting
• Programmamanagement & fulfilment
• Dealmaking
• Printbegeleiding
• Evaluatie & advies

Gebruikte tools

• Dialogue center
• Microsoft Power BI